Benring nieuw leven in geblazen

26 oktober 2016

VOORST.- Wie de nieuwe Benring voor het eerst betreedt,die knijpt onmiddelijk in zijn arm om zich te vergewissen dat hij wakker is. Gedurende twee jaar is er noeste arbeid verricht om tot het huidige resultaat te komen. Er is verbouwd, verplaatst, gemetsled en getimmerd en dat heeft geleid tot een nieuwe Benring, waarin het oude bejaardentehuis nog nauwelijks is te herkennen. Tot grote tevredenheid van alle bewoners.

De Benring opende ooit in 1971 haar deuren en tot in 2013 veranderde weinig, maar in november van het zelfde jaar dreigde er sluiting. De onwil dit te accepteren groeide onder een aantal mensen gestaag. Een doortastende groep inwoners ging zich organiseren in Woonzorgcoöperatie Voorst en ook Stichting Habion, Landelijk werkende Woningcorporatie en eigenaar van het pand kwam in actie. Zij verspreidde flyers in Voorst met de vraag: 'Wat willen jullie dat er met De Benring gebeurt?'
Sluiting, zo bleek al gauw, was geen optie. Het zou kapitaalvernietiging zijn en gezien het feit dat er een grote groep ouderen aankomt, zou de insteling nieuw leven ingeblazen moeten worden. Daar was men het over eens.

Jong en oud bij elkaar - een mix die zorgt voor levendigheid
Nadat er maar liefst 400 inwoners op de eerste informatieavond waren verschenen, werd er kort daarna een 'Werkatelier' opgericht. Want wie in Voorst zou wilen blijven wonen, zou immers mee moeten denken. Een ding stond vast: De Benring moest behouden worden! Ook veel ouderen stonden op om het heft in eigen hand te nemen. Tot ieders verrassing dienden zich zelfs jonge mensen aan. Er stonden immers aanleunwoningen leeg en zij vroegen zich serieus af of het niet mogelijk was daar te kunnen wonen. Woonzorgcoöperatie en Habion kregen te maken met een geheel nieuw fenomeen. Maar waarom eigenlijk niet? Immers: de ouderen wilden graag contact met jongeren en de jeugd wilde er dolgraag wonen. Toen dit idee tijdens een bijeenkomst naar voren werd gebracht, reageerde burgemeester Jos Pennix enthousiast en uiteindelijk kwam het voor elkaar, wat niemand voor mogelijk had gehouden. De nieuwe ontwikkelingen werden door alle betrokkenen als win-win situatie beoordeeld. Enige voorwaarde was, dat de jongeren op vrijwillige basis samen met de ouderen tijd zouden besteden aan activiteiten of kluswerkzaamheden. Zij bewonen inmiddels 18 'kluswoningen' met achterstallig onderhoud, waarvan de stichting de buitenkant van het pand voor haar rekening nam en de jongeren zorden voor een opknapbeurt aan de binnenkant; daarvoor werd huurkorting verleend.

Geëmancipeerde ouderen houden zélf de regie
Bij de verbouwing, aanpassing en aankleding van het gebouw werd rekening gehouden met de wensen van de bewoners, Het moest vooral veilig zijn met veel mogelijkheden voor onderling contact én betaalbaar. Het hele traject is daarop aangepast en daarvoor moesten de mouwen stevig worden opgerold. De mensen bepalen nu zelf hun dagindeling en leven zelfstandig als geëmancipeerde ouderen. Diverse eenpersoonskamers zijn omgebouwd tot tweepersoonskamers om echtleiden de gelegenheid te bieden samen te kunnen blijven. Vier 'Kom logeren kamer' bieden een prachtige slaapplek voor familie, voor mensen die een weekend maatschappelijk op De Benring bezig willen zijn. De lange duur van ingrijpende werkzaamheden is voor kwetsbare ouderen niet te onderschatten. Men moest een tijdlang leven met stof en lawaai en werd tijdelijk overgeplaatst naar andere ruimten. Uiteindelijk kon men vervolgens zijn eigen stek zélf bepalen met eigen voordeur en eigen brievenbus, wél beschermd en met elkaar. Door de vastberadenheid, het doorzettingsvermogen en de bevolgenheid van een groep enthousiastelingen is er baanbrekend werk verricht. Zonder enige twijfel een voorbeeld voor anderen.

Unieke inrichting
Overal in het pand zijn gezellige, landelijke hoekjes gecreëerd. Vrijwel allemaal met een knipoog naar het humoristische. Het geheel eigen karakter maakt onder andere deze inrichting zo uniek. In een fitnessruimte kan men samen sporten. Er zijn verschillende keuken geplaatst met oergezellige eethoekjes, waar men samen kan koken en van de maaltijd kan genieten. Er wonen zeven mensen met een verstandelijke beperking van zorginstelling 's Heeren Loo, die tijdens de verbouwing een half jaar in Apeldoorn hebben gewoond, maar dolgraag weer terug wilden. Ook de parktuin is gerestyled en bedoeld als gebruikstuin met dierenweide, gezellige zitjes, wandelpaden en een jeu de boules baan. Willeke Janssen en Ank Sneekes van Habion zijn even enthousiast als de initiatiefnemer van Woonzorgcoöperatie Voorst. Voorzitter Berend Derksen, Paul Bril, Gerri Netjes en Henk Marsman raken niet uitgepraat over de uitgevoerde plannen en het unieke concept, waarvan alle bewoners gelukkig worden. 400 bewoners hebben de eerste aanzet gegeven een nieuw nest uit te broeden; de pioniers die vanaf de eerste dag betrokken waren bij een nieuwe jeugd van De Benring, 400 vogelhuisjes zijn daarom vervaardigd en symbolisch aan deze mensen teruggegeven. Elk van hen pimt de huisjes naar eigen invulling op om ze wederom terug te geven aan De Benring om de 25 mooiste te veilen ten bate van de Woonzorgcoöperatie. Op zaterdag 29 oktober staat de deur vanaf 16.00 tot 21.30 uur wijd open voor alle belangstellenden. Het wordt een feest, want er is gezorgd voor spetterende optredens en prachtige prijzen.

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016