Bewoonster mevrouw Beekman: "laat mij maar doen wat ik zelf wil!"

12 februari 2014

VOORST - Op vrijdagmiddag 7 februari was Tweede Kamerlid en woordvoerder zorg en Wmo, Otwin van Dijk (PvdA), op werkbezoek bij Woonzorgcentrum de Benring in Voorst. Hij was daar op uitnodiging van de lokale PvdA om te worden geïnformeerd over het ‘2e jeugd project’ in de Benring en de veranderingen in de zorg zoals zorgorganisatie Trimenzo die doorvoert. Van Dijk werd bijgepraat door Trimenzo-directeur Henk-Jan van Essen, Trimenzo-divisiemanager thuiszorg Roos Bakker en ontwikkelingsmanager Dietward Bruin van Habion, de eigenaar van het Benring-pand.

Aan de hand van infoborden werd dieper ingegaan op het ‘2e jeugdproject’ (www.een2ejeugd.nl), waarvoor Habion, de zorgorganisaties Trimenzo en ’s Heerenloo en de inwoners van Voorst een plan hebben ontwikkeld. Daarin gaan jongeren uit Voorst de aanleunwoningen huren en bieden ze ondersteuning aan het woonzorgcentrum. Hierdoor heeft de Benring nieuwe toekomstkansen, waar veel andere woonzorgcentra in ons land de deuren moeten sluiten.

Van tehuis naar huis
De veranderingen in de zorg zijn ingrijpend, maar bieden ook kansen voor een nieuwe koers waarbij cliënten niet langer alles in het verzorgingshuis wordt aangeboden. Integendeel, ze worden gestimuleerd om actief te zijn, meer te bewegen, boodschappen te doen, erop uit te gaan en verbinding te zoeken met de wijk. Gewoon leven dus, net als vroeger en op eigen kracht. Deze verandering, ‘Van tehuis naar huis’ genoemd, zorgt voor een efficiënter inzet van zorg en brengt wijzigingen in de Trimenzo-organisatie met zich mee, zoals minder leiding en meer zelfsturing, aldus Van Essen en Bakker.

Zorghotel
Deel van het bezoek was een kijkje in het ‘Zorghotel IJsselvallei’ in de Benring. Hier kunnen mantelzorgers terecht die er even tussenuit willen en ook cliënten die in een omgeving met verzorging willen bijkomen na een ziekenhuisopname of operatie. Het zorghotel is een nieuwe vorm van dienstverlening van de Benring waar het niet om cliënten, maar om gasten gaat. Vandaar dat de medewerkers een gastvrijheidcursus hebben gevolgd.

Geweldig initiatief
Otwin van Dijk was enthousiast: “De plannen met de Benring zijn een geweldig initiatief en het beste bewijs dat je met alle veranderingen in de zorg zelf het heft in handen moet nemen. Ik merk hier een groot verschil tussen wat over de zorg wordt aangepraat en hoe het op de werkvloer toegaat. Het gaat om het organiseren van zorg in een vorm die mensen zelf willen, waarbij ze zo gewoon mogelijk blijven meedraaien in de maatschappij, actief blijven, niet achter de geraniums gaan zitten en in verbinding zijn met de gemeenschap om hen heen. Of, zoals de Benring-bewoonster mevrouw Beekman dat vanmiddag heel treffend tegen me zei: laat mij maar doen wat ik zelf wil!”

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016