Briljanten echtpaar Wim en Riek van Til

05 februari 2014

VOORST - In De Benring vierde het echtpaar Van Til zondag hun briljanten huwelijk, ’s morgens samen met de bewoners in de recreatiezaal en ’s middags met hun drie kinderen, zes kleinkinderen en acht achterkleinkinderen en overige familie en vrienden. Edo Horstman kwam namens het gemeentebestuur feliciteren en Koning Willem Alexander stuurde een brief. Sinds drie jaar woont het echtpaar Van Til wegens toenemende gezondheidsproblemen in De Benring. Tot die tijd woonden ze in de Appenseweg waar ze tot 1989 een slagerij hadden.

Riek Poesse werd in 1928 geboren in Eefde. Daar bezocht ze ook de lagere school, later ging ze naar de huishoudschool in Zutphen. Bij de familie Veerdig (directeur van het koelhuis) in Zutphen had ze haar eerste baantje, maar al gauw begon ze, na het behalen van het diploma kostumière, als thuisnaaister. Omdat ze familie in Voorst had, was ze regelmatig in het dorp te vinden.
Wim van Til werd in 1926 geboren in Appen. In 1899 kwam zijn grootvader, die politieagent was, naar de gemeente Voorst. Hij woonde aan de Appenseweg 14. Wim’s vader had een slagerij en was veehandelaar op nummer 7. Wim ging in Gietelo naar school en later naar de Mulo in Zutphen. Hij volgde allerlei cursussen en behaalde zijn vakdiploma’s. En toen zijn vader op jonge leeftijd in 1945 overleed, kwam hij vanzelf in de zaak en nam hij die over. Zijn moeder bleef er wonen, maar ook zijn grootvader, die in 1950 overleed, woonde intussen in hetzelfde huis. Bovendien exploiteerde de familie ook nog sinds 1933 het naastgelegen zwembad ’t Beekmeertje.
Zwembad
Riek en Wim leerden elkaar kennen in het zwembad, Riek kwam in Voorst zwemmen samen met haar nichtje en in het laatste oorlogsjaar kregen ze ‘verkering’. In 1949 trouwden ze in het gemeentehuis van Voorst. De zoon van Veerdig reed hen met de auto en ze gaven feest bij De Twee Schimmels. Het jonge paar trok bij de moeder van Wim in. Het echtpaar kreeg twee zoons en een dochter.
Slagerij
Ze slachten natuurlijk zelf en verkochten vanuit de slagerij achter. Riek heeft meer dan veertig jaar in de winkel gestaan. In de slagerij werd het steeds drukker en in 1960 werd een gedeelte van het voorhuis verbouwd tot winkel. Hier verkochten ze behalve vlees en vleeswaren ook groente in potten en blikken. Enkele jaren later werd achter het huis een diepvriesruimte gebouwd met 132 kluizen. Iedereen kon hier een kluis huren en daar zijn eigen producten uit de tuin invriezen. Tot 1989 heeft Wim nog doorgeslacht en toen besloten ze om de winkel/slagerij te sluiten. Intussen was hij ook nog vee- en varkenshandelaar en bezocht hij regelmatig de veemarkten in de wijde omgeving.
Hobby
Als hobby hield Van Til nog jaren een aantal Lakenvelders en Limousins die in de weilanden rondom het huis in Appen liepen. Uiteindelijk konden Riek en Wim het vele werk lichamelijk niet meer aan en hadden ze verzorging nodig. Ze moesten noodgedwongen hun huis in Appen achterlaten.
Ze wonen fijn in De Benring, maar desgevraagd zegt Riek: “Als het nog kon woonde ik liever in Appen”. In De Benring kennen ze de meeste mensen en ze doen mee aan alle activiteiten die er georganiseerd worden. Verder slijten ze de tijd met puzzelen, lezen en tv kijken.

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016