Huis Hunderen geeft historische details prijs

15 april 2015

TWELLO. - De renovatie van Huis Hunderen aan de rand van Twello is onlangs van start gegaan. Het prachtige landhuis en het naast gelegen koetshuis waren voorheen in gebruik als internaat en later als groepsaccommodatie. Vanaf september a.s. nemen kwetsbare ouderen met problemen ten aanzien van het geheugen, de regie over het leven en/of lichamelijke beperkingen, hun intrek in de mooie historische panden.

Al in het jaar 959 werd het Hunderen gebouwd op de huidige plek. Door de eeuwen heen is het meermalen verbouwd en aangepast aan de wensen van de bewoners. Nu het landhuis (Rijksmonument) en het koetshuis (Gemeentelijk monument) worden gerenoveerd, worden verschillende details uit het verleden weer zichtbaar. Zo zijn op de eerste verdieping bouwaantekeningen gevonden die met de hand op het balkenplafond zijn geschreven in respectievelijk 1819 en 1903. Ook zijn prachtige ouden eiken balkconstructies gevonden die dateren uit 1624 en originele plafonds uit de periodes 1640 tot 1840. Het plafond in de salon dateert uit 1740 en wordt volledig gerestaureerd, passend bij de raampartijen uit dezelfde periode. Bijzonder zijn ook de tussenwanden op de 1e etage. Dit zijn dubbele houten wanden die bespannen zijn met linnen. De ruimte tussen de houten wanden is opgevuld met heide. Een stukje vakmanschap uit lang vervlogen tijden. Met de oudheidkundige kring gemeente Voorst is inmiddels contact gelegd om deze details te documenteren.

De oorspronkelijke details worden bij de renovatie van het koetshuis en het landhuis zoveel mogelijk in ere hersteld. Maar daarnaast worden ook de gemakken van de huidige tijd in de gebouwen gerealiseerd om het wooncomfort voor de nieuwe bewoners optimaal aan te laten sluiten bij de wensen. Voorbeelden zijn het aanbrengen van een lift en de bouw van een serre die als gezamenlijke ruimte wordt gebruikt en waar wekelijks concerten georganiseerd gaan worden. Het landhuis en het koetshuis herbergen na de verbouwing in totaal 19 appartementen die allen zijn voorzien van eigen sanitaire voorzieningen. De zorg aan de bewoners wordt op basis van hoogwaardige particuliere zorg geboden. Hierbij is het ook mogelijk dit voor een deel vanuit een persoonsgebonden budget te betalen.

Binnenkort gaat de nieuwe website www.huishunderen.nl online. Wilt nu u al meer weten over de mogelijkheden van wonen in Huis Hunderen, dan kunt u contact opnemen met Henk Jan van Essen of Willeke Oostewechel via het telefoonnummer: 06 10315594.

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016