Huishoudelijke hulpen Twello ontslagen

03 november 2014

TWELLO - Vijftien huishoudelijke hulpen van zorginstelling Trimenzo uit Twello moeten aan het eind van dit jaar vertrekken.

De tijdelijke contracten van die werknemers worden niet verlengd. Dat heeft te maken met bezuinigingen van de gemeente op huishoudelijke hulp.

Trimenzo is de grootste zorgorganisatie in de gemeente Voorst. De zorginstelling verzorgt ook de meeste huishoudelijke hulp. De vergoeding voor huishoudelijke hulp in de gemeente Voorst wordt door bezuinigingen echter teruggeschroefd. Momenteel krijgen circa 740 inwoners huishoudelijke hulp, zoals hulp bij het schoonmaken. Iedereen krijgt volgend jaar eenderde minder vergoed door de gemeente. Iemand die dus nu drie uur huishoudelijke hulp per week vergoed krijgt, houdt daar vanaf 1 januari twee uur van over. De gemeente Voorst hengelt bij het rijk overigens nog wel naar geld om de bezuiniging iets te verzachten.

De bezuiniging heeft echter hoe dan ook effect op Trimenzo. De zorginstelling verzorgt bijna 75 procent van de huishoudelijke hulp in de gemeente Voorst. Trimenzo ziet zich door de bezuinigingen genoodzaakt om twintig van de 119 medewerkers boventallig te verklaren. Daarvan kan een aantal elders binnen Trimenzo aan het werk. Zij worden omgeschoold tot verzorgende. Vijftien tijdelijke contracten worden niet verlengd.

Het vertrek van de huishoudelijke hulpen komt bovenop reorganisatie die trimenzo eerder dit jaar al heeft doorgevoerd. Het budget van Trimenzo daalt door overheidsbezuinigingen van veertien naar ongeveer 13 miljoen euro per jaar vertelt directeur Henk Jan van Essen. Er is ondermeer in het management en ondersteuning gesneden. Het aantal functionarissen is terug gebracht van 23 naar 8. Daarnaast zijn of gaan er op de werkvloer 35 mensen weg. Dat betreft vooral facilitaire medewerkers. Trimenzo neemt de gelegenheid te baat om zich anders te organiseren. De taken lichte zorg, begeleiding en wijkdagbesteding zijn in de gemeente Voorst aan Trimenzo gegund. De zorgorganisatie introduceert negentien zelfstandig werkende teams die allemaal een bepaald gebied van de gemeente Voorst bestrijken. Trimenzo heeft ook wijkverpleegkundigen aangesteld. De teams, die op 19 januari van start gaan, bestaan uit vijftien personen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor onder meer planning en financiën.

Bron: de Stentor 3 november 2014

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016