Jongeren Vilande helpen ouderen de Martinushof

06 november 2015

Jongeren Villande helpen ouderen de Martinushof

 

Voor vijf jongeren van wooninitiatief Villande was het afgelopen vrijdag een bijzondere ochtend. Hun vrijwillige inzet voor de bewoners van de Martinushof werd namelijk officieel vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst. Natuurlijk werd dit samen met een aantal begeleiders van Villande en medewerkers van Trimenzo gevierd met gebak.

 

Bas, Corine, Dirk Nanno, Deirdre, Luc en Jeroen wonen sinds kort in het Sophiahuis aan de Mariannalaan Apeldoorn. Stichting Wooninitiatief Villande is een nieuw wooninitiatief voor twaalf jongeren met een verstandelijke beperking in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar. Deze jongeren wonen en leven hier samen, maar werken ook samen. Iedere vrijdag komt een groep van ongeveer zes jongeren met een begeleider naar de afdeling kleinschalig wonen voor mensen met dementie in de Martinushof in Twello. Zij helpen dan de medewerkers van deze afdeling met allerlei taken. De ouderen vinden dit gezellig, de medewerkers van Trimenzo zijn blij met de extra hulp en de jongeren van Villande zijn er trots op dat zij op deze manier iets voor een ander kunnen betekenen.

 

Iedere jongere heeft wel zijn of haar favoriete bezigheden. Deirdre bijvoorbeeld vindt het uitzoeken en langsbrengen van de was bij de bewoners een leuke taak. Het is steeds weer een soort puzzel om uit te zoeken welk kledingstuk bij welke bewoner in het appartement moet komen. Bas houdt meer van de kleine klusjes zoals stofzuigen en het schoonmaken van de rolstoelen. Pas geleden heeft hij het balkon nog opgeruimd voor de winter. Dit was toch wel een flinke klus maar het resultaat is keurig. Binnenkort komen de nieuwe plantjes zodat het balkon er weer pico bello uitziet.

 

De jongeren hebben ook veel contact met de bewoners. Zo gaan ze wel eens samen wandelen, naar de markt of ze maken fruit klaar. Corine houdt van spelletjes en speelt met de bewoners Bingo en Mens-erger-je-niet of maakt met hen een legpuzzel. En als zij of een bewoner het soms even niet weten, dan helpen ze elkaar. Prachtige voorbeelden van interactie tussen jong en oud.

Het werken geeft de jongeren naast veel plezier en voldoening ook leermomenten. Ze leren hoe je goed kunt samenwerken met elkaar, hoe je efficiënt kunt werken maar ook onderwerpen als ergonomie en veiligheid komen aan de orde.

 

Door het ondertekenen van de vrijwilligersovereenkomsten hebben de jongeren samen met Trimenzo afspraken gemaakt over hun inzet op de afdeling. Voor Villande en Trimenzo is deze nieuwe vorm van samenwerking een win-win situatie die heel goed past in de huidige participatiemaatschappij.

 

 

 

 

 

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016