Jongeren voelen zich thuis in aanleunwoningen

05 november 2014

VOORST - Robert-Jan ( 19) vond het best spannend. Na een week voelt hij zich echter al helemaal thuis in z'n nieuwe woning. Robert-Jan is een van de jongeren die een aanleunwoning pal naast De Benring hebben betrokken. Herbestemming van die woningen is de eerste zichtbare stap van de metamorfose die De Benring ondergaat. De aanleunwoningen stonden al jaren leeg. Een aantal jongeren trok vorig jaar de stoute schoenen aan toen pandeigenaar Habion een oproep deed om met ideeën voor een nieuwe invulling te komen. Het is voor jongeren in Voorst niet eenvoudig om betaalbare woonruimte te vinden. Zij zagen in de leegstaande aanleunwoningen een goed alternatief. Het idee werd omarmd door Habion. Na een renovatie, kregen de eerste bewoners medio augustus de sleutel van hun woning. Inmiddels zijn 16 van de 18 woningen bewoond. Robert-Jan woont er nu een week. Hij woonde tot voor kort bij orthopedagogisch behandelcentrum De Beele in Voorst. Nu woont hij op zichzelf en dat vond hij in het begin best nog wel spannend, al krijgt hij nog wel ondersteuning vanuit De Beele.
,, Het is hier super, mooi groot", zegt hij over zijn woning. Ook de onderburen Sibren ( 22), Marion ( 21) en de katten, zijn inmiddels gesetteld op hun nieuwe plek.
,, Op 1 september zijn we er ingegaan", vertelt Marion. Daar ging wel een periode van intensief klussen aan vooraf. ,, Het was echt een bouwval. we hebben alles opnieuw moeten stucen."  Daarnaast is de woning voorzien van een nieuwe badkamer en keuken. Marion en Sibren hebben nu de beschikking over een woonkamer, badkamer, slaapkamer, keuken en kleine kamer. Jongeren van achttien tot dertig jaar mogen in de aanleunwoningen wonen. Daarna moeten zij doorstromen. De huur ligt tussen de 380 en 450 euro per maand, afhankelijk van het aantal kamers.
Onderdeel van de huurovereenkomst is dat bewoners minimaal vier uur per maand moeten besteden aan vrijwilligerswerk in De Benring. dat gaat vanaf januari in, vertelt Berends, al is nog niet helemaal duidelijk wat de jongeren gaan ondernemen. wandelen of boodschappen doen geven zij aan als suggesties.

Bron: de Stentor d.d. 5 november 2014

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016