Uitzending televisieprogramma Kruispunt: Voorst vooruit 15 oktober 2017

11 oktober 2017

Terwijl 800 verzorgingshuizen in het land dreigen te verdwijnen weet het Gelderse dorp Voorst het tij te keren. Ook daar kampte verzorgingshuis de Benring met leegloop sinds de overheid verlangt dat ouderen langer thuis blijven wonen. Het is mede aan bakker Paul Bril te danken dat zijn dorp weer een kloppend hart heeft. Hij zag met lede ogen toe hoe Voorst wéér een voorziening armer dreigde te worden. Er dreigde dat de Benring de deuren te moeten sluiten. Dankzij de inzet van Paul hebben de dorpsbewoners de handen ineengeslagen en is de Benring nog steeds open en wordt het ontwikkeld tot een centraal ontmoetingspunt.

Met veel pionieren en vallen en opstaan geven de dorpelingen de Benring een tweede jeugd. Inmiddels wonen er jongeren, verstandelijk gehandicapten, ouderen met dementie en binnenkort komen er woningen voor mensen die tijdelijk hulp nodig hebben na, bijvoorbeeld, een ziekenhuisopname. Maar er komt ook een kledingwinkel en een sociale werkplaats waar snoep wordt verpakt.

De dorpsgenoten hebben met behulp van de eigenaar van het gebouw, Habion, een eigen woonzorgcoöperatie opgericht en zo runnen ze nu zelf de Benring. Daarbij staat nu de verbinding tussen inwoners van Voorst en de bewoners van de Benring centraal. Zo kunnen dorpelingen ook samen met bewoners eten in een speciaal restaurant in de Benring dat nu Het Huis van het Dorp wordt genoemd.

Uitzending van het televisieprgramma Kruispunt: Voorst vooruit is zondag 15 oktober om 23.10 uur NPO 2.

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016