Verpleeghuiszorg in de Martinushof in Twello groot succes

18 september 2013

Sinds 1 juni van dit jaar wonen acht cliënten van Trimenzo in de nieuwe verpleegafdeling in locatie de Martinushof in Twello. Ze ontvangen hier zorg op verpleeghuisniveau van een goed geschoold en gemotiveerd team. Het bijzondere van deze vorm van zorgverlening is dat het in de vorm van kleinschalig wonen gebeurt. Gerard Küpers, divisiemanager van de woonzorgcentra van Trimenzo, kijkt terug op de eerste maanden van dit nieuwe project.

‘Kleinschalig wonen houdt in dat bewoners in een relatief kleine groep samen een ‘huishouding’ vormen waarbij de normale gezinsactiviteiten de bezigheden vormen voor bewoners’ licht Küpers toe. ‘Zij brengen hun dagen dus gezamenlijk door en helpen waar nodig bij de gewone dagelijkse bezigheden zoals koken, stofzuigen en bloemschikken. Dat heeft een bijzonder doel. Het zorgt ervoor dat bewoners, die (licht) dementerend zijn, weer het gevoel ervaren nuttig te zijn doordat zij die activiteiten doen die zij voorheen ook zelf deden en vaak nog goed kunnen’.

Küpers merkt dat de nieuwe bewoners en medewerkers al snel hun draai hadden gevonden in hun nieuwe woon- en werkomgeving. ‘Het project verloopt heel goed. De bewoners zijn op hun gemak en ook de medewerkers zijn inmiddels gewend aan de nieuwe werkwijze. Naast de gezellige gezamenlijke ruimte hebben alle bewoners, in tegenstelling tot reguliere verpleeghuizen, een eigen eenpersoons kamer tot hun beschikking’. Trimenzo heeft hier een prachtige vorm van zorg neergezet.

 

In oktober neemt de tweede groep van acht bewoners haar intrek in de kleinschalige woonvorm. De verbouwingswerkzaamheden voor de tweede unit zijn inmiddels in volle gang. Naar deze groep verhuizen o.a. een aantal bewoners die nu nog in de Benring in Voorst wonen. Zij kunnen nu binnen de gemeente Voorst blijven wonen en hoeven niet naar een verpleeghuis in de omgeving. Küpers: ‘Het aantal ouderen in Nederland neemt in de komende jaren fors toe, en daarmee ook het aantal dementerenden. De landelijke ontwikkelingen in de zorg zijn daarom meer en meer gericht op zwaardere zorg aan de groter wordende groep ouderen in de komende jaren. Trimenzo speelt daar ook op in door zich in de komende tijd meer gaan richten op de doelgroep van (licht) dementerenden’.
 

Wilt u informatie over kleinschalig wonen voor mensen met dementie bij Trimenzo? Dan kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer (0571) 28 36 00. 

Deel dit via

Laatste nieuws

23 oktober 2017
06 september 2017
02 november 2016